Osallistu Kulttuuriympäristöpäivien ja Maisemapäivän viettoon syys-lokakuussa

Uutinen 3.9.2024 klo 13.07
Pori Kuukkari
Kuva Porin Kuukkarista. Arkimaisemakilpailun 2023 satoa. © Kuva: Anu Tuovinen

Hoidetut maisemat ja kulttuuriympäristöt pitävät yllä monille lajeille välttämättömiä elinympäristöjä ja parantavat ihmisten hyvinvointia. Omaleimaiset, paikan menneisyydestä kertovat kulttuuriympäristöt ja tunnistettavat maisemat vahvistavat paikkakuntien identiteettiä ja vetovoimaa. Tapahtumat kokoavat ihmisiä yhteen eri puolilla Suomea – ja Eurooppaa – nauttimaan yhteisestä ympäristöstämme ja kulttuuriperinnöstä.

Tapahtumilla Suomi osallistuu kansainvälisten sopimusten toteutukseen osana eurooppalaista yhteistyöverkostoa. Euroopan neuvoston maisemayleissopimus kannustaa kaikkia osallistumaan maisemien tarkasteluun ja niitä koskevaan päätöksentekoon. Euroopan neuvoston ja Euroopan komission Kulttuuriympäristöpäivät, European Heritage Days, on maanosamme laajin yleisötapahtumien sarja, jonka kymmenet tuhannet erilliset tapahtumat saavat miljoonat ihmiset tutustumaan uusiin ja tuttuihin paikkoihin.

“Arjen kulttuuriympäristöt eivät pysy viihtyisinä eivätkä maisemat avoimina ilman jatkuvaa hoitoa. Erilaisilla organisaatioilla, kuten yhdistyksillä ja yksittäisillä ihmisilläkin on suuri merkitys siinä, minkälaisista ympäristöistä saamme nauttia”, Martina Reinikainen ja Hanna Hämäläinen ympäristöministeristöstä muistuttavat ja kannustavat osallistumaan päivien viettoon.

Opastettuja kävelyjä, avoimien ovien päiviä ja paljon muita tapahtumia ympäri Suomea

Kulttuuriympäristöpäivien yleisötapahtumissa pääsee tutustumaan esimerkiksi vanhan myllyn tarinaan Karjalohjalla, puimaan ruista Korteniemen perinnetilalla Tammelassa, opastetulle pyöräretkelle Saimaan kanavalle sekä ihaniin taloihin ja pihoihin Vanhassa Vääksyssä. Maisemiin pääsee tutustumaan Maa- ja kotitalousnaisten järjestämillä ohjatuilla kävelyillä. Kävelyt ja suurin osa Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumista ovat maksuttomia.

Osallistu maisemapäivän kunniaksi valokuvakilpailuun Instagramissa

Kilpailuun voi osallistua 14.10.2024–20.10.2024 otetuin kuvin. Valokuvakilpailun voittajan valitsee ympäristöministeriön kokoama kulttuuriympäristö- ja maisema-asiantuntijoiden raati. Maisemia juhlistavaan valokuvakampanjaan voit osallistua, vaikka heti valokuvaamalla arkesi maisemia ja jakamalla kuvat Instagramissa julkiselta tililtä ja merkitsemällä tunnisteen #arkimaisema.

 

Lisätietoa: 

Kansainvälinen maisemapäivä (ymparisto.fi)

Kulttuuriymparistöpäivät (kotiseutuliitto.fi)

Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat (kotiseutuliitto.fi)

 

Maisemapäivä

Annika Uddström, tutkija, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, annika.uddstrom@syke.fi

Kulttuuriympäristöpäivät

Hanna Hämäläinen, suunnittelija, ympäristöministeriö, p. 0400 143 956, hanna.p.hamalainen@gov.fi

 

 


Kohderyhmä: