Uutinen 7.9.2017 klo 17.03
© Sanni Turunen
Ympäristöministeriö koordinoi yhdessä Puolan vesiviraston kanssa EU:n Itämeri-strategian politiikka-alaa Nutri, jonka tavoitteena on Itämeren ravinnekuormituksen ja rehevöitymisen vähentäminen. Nutri toteuttaa Itämeren suojelukomission (HELCOM) yhteisiä ravinnekuormituksen vähentämistavoitteita, ja toimii siten läheisessä yhteistyössä HELCOMin kanssa.
EU:n Itämeri-strategialla vahvistetaan alueen valtioiden välistä yhteistyötä meren pelastamiseksi, alueen yhdistämiseksi ja hyvinvoinnin kasvattamiseksi. Sen tavoitteita toteutetaan kansainvälisten lippulaivahankkeiden kautta, joita rahoitetaan muun muassa Euroopan alueellisen yhteistyön Interreg-ohjelmien kautta.
Esimerkkejä Nutrin lippulaivahankkeista ja niiden toimenpiteistä
Baltic Blue Growth -hankkeen tavoitteena on vähentää Itämeren rehevöitymistä sinisimpukoiden avulla, jotka suodattavat vedestä tehokkaasti ravinteita. Hanke tähtää sinisimpukoiden laajamittaiseen viljelyyn Itämerellä, ja niiden jalostukseen rehuksi. Hankkeen puitteissa on perustettu eri puolille Itämerta yhteensä kuusi simpukkaviljelmää, joilla testataan erilaisia viljelyalustoja ja korjuumenetelmiä.
CONSUME -hankkeessa tuotetaan Itämeren alueelle Lihaopas, joka ohjaa tekemään ympäristön kannalta parempia valintoja ruokalautaselle muun muassa rehevöitymisen vähentämiseksi. WWF:n Lihaopas on julkaistu jo Ruotsissa, Saksassa ja Suomessa. CONSUMEn tavoitteena on saada käännettyä ja jalkautettua opas myös muihin Itämeren alueen maihin.
IWAMA -hankkeen tavoitteena on parantaa jätevedenpuhdistamoiden energiatehokkuutta ja vähentää jätevesilietteiden puutteellisesta käsittelystä aiheutuvaa ravinnekuormaa Itämereen. Itämeren kaupunkien liiton koordinoiman hankkeen toimenpiteitä pilotoidaan Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Saksassa ja Virossa.
NutriTrade -hankkeen tavoitteena on luoda Itämerelle vapaaehtoinen ravinnepäästökauppa. Hankkeessa testataan uusia toimintatapoja ravinnekuormituksen leikkaamiseksi kustannustehokkaasti. Pilottihankkeita ovat mm. Saaristomeren lähikalahanke, peltojen kipsikäsittely SAVE ja juuri valmistumassa oleva Nutribute-verkkoalusta. Alustan kautta Itämeren tilaa parannetaan joukkorahoituksen voimin hyödyntäen sosiaalista mediaa.
Edellä olevien esimerkkien lisäksi monia muita lippulaivahankkeita on kehitteillä ja käynnistymässä muun muassa teollisiin jätevesiin, kosteikkoihin ja pieniin jätevedenpuhdistamoihin liittyen.
Miten mukaan?
EU:n Itämeri-strategian lippulaivahankkeet toimivat kokeiluesimerkkeinä halutuista toimista Itämeren alueella. Hankkeiden puitteissa voidaan esimerkiksi kehittää uusia ratkaisuja, menettelytapoja tai yhteistyömuotoja, ja hankkeet voivat olla rakenteeltaan joko yksittäisiä tai samalla alalla toteutettavien hankkeiden kokonaisuuksia. Lippulaivahankkeet toteutetaan vähintään kolmen Itämeren alueen maan yhteistyönä. Nutri hakee myös yhteistyömahdollisuuksia Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa.
Uusia lippulaivahankkeita kehitetään aktiivisesti ja hankeideoita voi lähettää Nutrin koordinaattoreille vuoden ympäri. Lippulaivahakemukset käsitellään Nutrin ohjausryhmässä, johon kuuluu jäseniä kaikista Itämeren alueen EU-maista, EU:n komissiosta ja HELCOM-sihteeristöstä.
Lisätietoja:
Ylitarkastaja, politiikka-ala Nutrin koordinaattori Sanni Turunen, Ympäristöministeriö, etunimi.j.sukunimi@ym.fi
Baltic Funding Portal