Kestävän kehityksen tavoitteena on turvata hyvinvointi myös tuleville sukupolville. Miten maailman maat ovat tässä onnistuneet? Leedsin yliopiston tutkijaryhmä osoitti, ettei yksikään maailman maa ole saavuttanut korkeaa hyvinvointia ekologisesti kestävissä rajoissa. Tutkimuksessa on yhdistetty planetaaristen reunaehtojen ja ekologisen kestävyyden mittareita hyvinvoinnista kertoviin indikaattoreihin. Yksikään maailman maa ei ole saavuttanut sosiaalisia tavoitteita niin, ettei ainakin joku planeetan raja olisi ylittynyt. Tilanne on sama Euroopan unionin tasolla (Häyhä ym. 2018).
Kuva. Maailman maiden sosiaalinen ja ekologinen kestävyysaste. Yksikään maa ei ole saavuttanut korkeaa hyvinvointia ekologisesti kestävällä tavalla. Kestävintä ja oikeudenmukaisinta olisi, jos maa saavuttaisi hyvinvoinnin ilman että planeetan rajat ylittyvät (kuvan oikea alanurkka). Maiden datapisteiden sijoittelu suuntaa-antava. Lähde: O’Neill ym. 2018 © SYKE & SITRA
Linkki suurempaan kuvaan
Maailman maat suhteessa planeetan rajoihin ja sosiaalisiin tavoitteisiin
Alla olevat kartat havainnollistavat, miten eri maissa on saavutettu sosiaalisia tavoitteita tai ylitetty ekologisen kestävyyden rajoja.
Erityisesti rikkaissa maissa sosiaaliset ja hyvinvointiin liittyvät tavoitteet on saavutettu käyttämällä ympäristöä ja luonnonvaroja kestämättömällä tavalla. Jos ekologiset reunaehdot ylittyvät, nykyinen sukupolvi tavoittelee hyvinvointia muiden lajien ja tulevien sukupolvien kustannuksella.
Kuva. Planeetan rajat. Planeetan rajat -karttaa voi tutkia valtiokohtaisesti zoomaamalla osoitteessa
https://goodlife.leeds.ac.uk/world-map/
Linkki suurempaan planeetan rajat -karttaan.
Kuva. Sosiaaliset tavoitteet. Sosiaaliset tavoitteet -karttaa voi tutkia valtiokohtaisesti zoomaamalla osoitteessa
https://goodlife.leeds.ac.uk/world-map/
Linkki suurempaan sosiaaliset tavoitteet -karttaan.