Uutinen 26.8.2020 klo 14.34
Metsätalouskosteikko valmistumassa. © Anne-Mari Rytkönen
Maa- ja metsätalouden vesitaloudella on suuri merkitys paitsi tuotannon, myös vesien tilan, luonnon monimuotoisuuden, ilmastonmuutokseen sopeutumisen ja sen hillinnän kannalta. Muuttuvan toimintaympäristön haasteisiin pyritään vastaamaan käynnistämällä avustushaku uusille kokeilu- ja kehittämishankkeille sekä tiivistämällä asiantuntijaverkostoja.
Vesienhallinnalla on monia tavoitteita
Maa- ja metsätalousalueiden vesitalouteen kohdistuu monenlaisia yhteiskunnallisia odotuksia. Maa- ja metsätalousministeriön julkaisemiin maa- ja metsätalouden vesitalouden kehittämisen suuntaviivoihin on koottu tavoitteet ja keskeiset toimenpiteet kestävän vesitalouden kehittämiseksi. Hyvällä vesitalouden hallinnalla voidaan parantaa maan kasvukuntoa ja tuotantoedellytyksiä, tehostaa vesiensuojelua, vähentää sään ääri-ilmiöiden aiheuttamia ongelmia sekä vähentää kasvihuonekaasupäästöjä.
Kestävää vesienhallintaa voidaan edistää tarkastelemalla tuotantoalueiden vesitaloutta, veden viivyttämistä ja kierrättämistä valuma-alueen mittakaavassa sekä lisäämällä kuivatusuomien luonnonmukaisuutta ja kuivatusjärjestelmien säätömahdollisuutta. Esimerkiksi vettä viivyttävillä toimenpiteillä yläjuoksun metsäisillä alueilla vähennetään alajuoksun peltojen tulvasuojelutarpeita. Luonnonmukaisella vesirakentamisella pyritään jäljittelemään samanlaisia ympäristöjä, joita luonnontilaisissa vesistöissä syntyy veden virtauksen seurauksena, mikä lisää myös alueen luonnon monimuotoisuutta ja maisema-arvoja.
Rakenteilla oleva kaksitasouoma © Outi Leppiniemi
Avustusta hankkeiden käynnistämiseen
Maa- ja metsätalousministeriö avaa loka-marraskuussa määräaikaisen avustushaun maa- ja metsätalousalueiden vesienhallintaan liittyville kokeilu- ja kehittämishankkeille. Avustusta haetaan Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta vuosittaisen vesistö- ja kalataloushankkeiden avustushaun yhteydessä. Uudella avustushaulla etsitään eri puolilta maata innovatiivisia esimerkkihankkeita muun muassa vedenpidätys- ja kierrätysratkaisujen toteuttamiseen, kuivatusuomien monipuolistamiseen tai valuma-aluesuunnittelun toimintamallin luomiseen..
Yhteistyötä tiivistetään valuma-aluesuunnittelussa
Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset hoitavat valtakunnallista maa- ja metsätalouden vesienhallinnan erikoistumistehtävää. Keskeisenä tavoitteenamme on lisätä yhteydenpitoa tutkimuslaitoksiin sekä koota ja välittää uutta tutkimustietoa ja hyviä toimintatapoja viranomaisille, suunnittelijoille ja muille sidostahoille. Maa- ja metsätaloussektorien yhteistyön vahvistaminen valuma-aluesuunnittelussa on yksi tärkeimmiksi tunnistetuista kehittämiskohteista.
Verkostojen kautta on mahdollisuus jakaa tietoa, luoda uusia kohtauspintoja ja lisätä vuorovaikutusta erilaisten ja eri alueiden toimijoiden kesken. Yhdistämme voimia Vesistökunnostusverkoston sekä alueellisten verkostojen kanssa vesienhallintaan liittyvien yhteisten, tärkeiden päämäärien edistämiseksi.
Ota yhteyttä!
Teksti ja lisätietoja:
Johtava vesitalousasiantuntija Eeva Nuotio, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, p.0295 028 025, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Johtava vesitalousasiantuntija Anne-Mari Rytkönen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 0295 038 083, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi