Luontoratkaisut-yksikön päävastuu on edistää hyvinvointia luontopohjaisilla ratkaisuilla ja ehkäistä luontokatoa.
Luontoratkaisujen yksikkö koostuu seuraavista ryhmistä:
Luontoratkaisujen yksikön kehittämispäällikköinä toimivat
Lisätietoja
Luontoratkaisut-yksikön ryhmien tehtävät
Ekosysteemit-ryhmä
- Tutkii ja seuraa hiilen, ravinteiden ja muiden aineiden kiertokulkua muuttuvissa ympäristöolosuhteissa.
- Kehittää mallijärjestelmiä, indikaattoreita ja tutkimusinfrastruktuureja ekosysteemimuutosten ja ekosysteemipalvelujen arvioimiseksi ja ennustamiseksi.
- Suunnittelee, koordinoi ja osallistuu kansallisten ja kansainvälisten seurantaohjelmien ja seurannan alueverkkojen toimintaan.
Ekosysteemitiedon käyttö -ryhmä
- Tutkii ja tuottaa biodiversiteettiin, ekosysteemien toimintaan ja ekosysteemipalveluihin liittyvää tietoa sekä tekee yhteistyötä ekosysteemitilinpidon kehittämisessä.
- Testaa ja kehittää uusia menetelmiä ja malleja, joiden avulla voidaan arvioida ekosysteemien tilaa ja esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutusta lajien esiintymiseen ja ekosysteemipalvelujen tuotantoon.
- Soveltaa paikkatietoa ja uusia kaukokartoitusaineistoja sekä kehittää niiden käytettävyyttä.
Suojelualueet-ryhmä
- Tekee suojelualueverkoston kehittämistä tukevaa tutkimusta ja asiantuntijatyötä esim. tuottamalla paikkatietoanalyysejä.
- Osallistuu Helmi- ja METSO-ohjelmien koordinointiin ja seurantaan.
- Toimii ympäristöministeriön asiantuntijatukena mm. EU:n biodiversiteettistrategian toimeenpanossa, luontodirektiivin raportoinnissa ja sen esillepanossa sekä lähialueyhteistyössä.
- Tekee elinympäristöjen ennallistamiseen liittyvää tutkimus- ja asiantuntijatyötä.
Lajit-ryhmä
- Tuottaa ratkaisuja lajikadon ehkäisyyn ja hoitaa eliölajeihin liittyviä arviointi-, seuranta-, asiantuntija- ja tutkimustehtäviä.
- Vastaa lakiperusteisista ja päätöksentekoa palvelevista lajiston tilan raportoinneista ja arvioinneista, mm. EU:n luonto- ja lintudirektiivien edellyttämät raportoinnit, lajien uhanalaisuusarviointi.
- Tuottaa tietoa eliölajien ekologiasta, populaatioiden elinvoimaisuuden kehityksestä ja taantuvien lajien populaatioiden heikkenemisen syistä ja parantamiskeinoista sekä kehittää näihin liittyviä tiedonkeruu- ja seurantamenetelmiä ja tiedonhallintaa.
- Vastaa pölyttäjien pitkäaikaisseurannoista sisältäen EU:n pölyttäjäaloitteen edellyttämän pölyttäjäseurannan ja osallistuu hyönteisseurantojen eurooppalaiseen yhteistyöhön.
- Vastaa öljyyntyneiden eläinten hoidon valtakunnallisesta koordinoinnista.
Luontotyypit-ryhmä
- Tuottaa ratkaisuja luontotyyppien monimuotoisuuden turvaamiseen ja hoitaa luontotyyppeihin liittyviä arviointi-, asiantuntija- ja tutkimustehtäviä.
- Vastaa lakiperusteisista ja päätöksentekoa palvelevista luontotyyppien tilan raportoinneista ja arvioinneista, kuten EU:n luontodirektiivin edellyttämät raportoinnit ja luontotyyppien uhanalaisuusarviointi.
- Tuottaa tietoa luontotyyppien ekologiasta ja luontotyyppeihin vaikuttavista painetekijöistä, kehittää luontotyyppien seurantaa ja keinoja luontotyyppien tilan parantamiseen sekä edistää luontotyyppiaineistojen, luontotyyppien seurantamenetelmien ja tiedonhallinnan parantamista.
Sisävesien luonto -ryhmä
- Tutkii, kehittää ja tekee asiantuntijatyötä sisävesien monimuotoisuuteen liittyen.
- Tutkii ja kehittää vesistöjen ekologisen ja hydromorfologisen tilan indikaattori-, seuranta- ja arviointimenetelmiä.
- Tutkii, kehittää ja tekee asiantuntijatyötä sisävesien, niihin liittyvien ekosysteemien ja pienvesien kunnostukseen sekä voimakkaasti muutettuihin ja rakennettuihin vesistöihin liittyen.
Meriluonto-ryhmä
- Tutkii meriluonnon monimuotoisuutta, sen suojelua ja meren kestävää käyttöä.
- Koordinoi kansallista vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelmaa (VELMU-ohjelma).
- Kehittää ja soveltaa meriluonnon kartoituksen ja mallinnuksen sekä meritiedon käsittelyn menetelmiä.
- Vastaa kansallisista ja kansainvälisistä meriluonnon suojeluun ja kestävään käyttöön liittyvistä asiantuntijatehtävistä.
- Kehittää merialueiden suojelua ja kestävää käyttöä tukevia monitieteisiä ja vuorovaikutteisia menetelmiä.