Ympäristön suojeleminen on suomalaisten tärkein tehtävä - juuri siksi sitä ei kannata ottaa turhan vakavasti. Kun valjastamme huumorin ympäristötyön avuksi, pääsemme parempiin tuloksiin kuin totisella puurtamisella. Ympäristöahdistuksen ankeuttamassa keskustelussa huumorin voima kuitenkin helposti unohtuu.
Huumorilla voidaan herättää huomiota, luoda yhteishenkeä ja kannustaa toimintaan. Se on myös kritiikin väline. Huumoria ovat hyödyntäneet ympäristöjärjestöt kampanjoissaan, kun ympäristön saastuttajat on leimattu naurunalaiseksi. Esimerkiksi kaupallisia tuotemerkkejä vastaan suunnatussa humoristisessa vastamainonnassa ympäristöteemat ovat olleet näkyvästi esillä.
Ympäristötutkimusten tuloksista viestittäessä huumoria on hyödynnetty vain harvoin. Näin ei tarvitsisi olla! Komiikka synnyttää parhaimmillaan kokonaan uusia ideoita ja avaa tuoreita lähestymistapoja ympäristönsuojeluun.
Hyväntahtoinen pilke silmäkulmassa innostaa yhteistyöhön ja motivoi esimerkiksi rehevöityneen järven kunnostajia vuosikausia kestävään talkootyöhön. Itseironia auttaa suhteuttamaan epäonnistumisia, ne ovat ympäristönsuojelussa vääjäämättömiä. Ja jos ympäristöahdistus vyöryy päälle, musta huumori saattaa helpottaa.
Huumoria on tutkittu ympäristönsuojelun näkökulmasta vasta vähän. Emme tiedä, miten huumoria voitaisiin hyödyntää esimerkiksi ilmastoviestinnässä, luonnon monimuotoisuuden suojelussa tai ympäristöriskien ennaltaehkäisyssä. Myöskään huumorin väärinkäytön riskeistä tai huumorin tahattomista seurauksista ei ole tarkkaa kuvaa.
Se on varmaa, että aina huumori ei ole hyvästä. Vitsailemalla voidaan murentaa ympäristötutkijoiden uskottavuus, vähätellä ympäristöpolitiikan tavoitteita ja saattaa uudet aloitteet naurunalaiseksi. Ironiaa ja sarkasmia viljelemällä voidaan paeta omaa vastuuta ympäristötuhoista. Paikkansa pitämättömien koomisten stereotypioiden avulla voidaan leimata luonnonsuojelijat todellisuudesta irtautuneiksi viherpipertäjiksi.
Huumorilla voidaan ilostuttaa ja innostaa mutta myös nöyryyttää, loukata ja lannistaa. Siksi sitä pitää käyttää vastuullisesti.
Vapun jälkeen ilmestyvä tietoteos Huumori ympäristönsuojelussa kokoaa yhteen komiikan tutkimuksen lähestymistapoja ja oivalluksia, joita voidaan soveltaa ympäristönsuojelussa tai elämässä yleisemminkin. Teoksen keskeisin viesti on se, ettei huumoria pidä unohtaa synkkienkään ympäristöhuolten keskellä. Ympäristönsuojelua ei kannata ajatella ennalta määrättynä tragediana, vaan komediana, jolle voi löytyä yllättäen onnellinen loppu.
Hauskaa vappua toivottaen,
Jari Lyytimäki
Jari Lyytimäki iloitsee parhaillaan vuorotteluvapaasta SYKEn ympäristöpolitiikkakeskuksen erikoistutkijan tehtävästään.
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Blogikirjoittajien näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä ne edusta Suomen ympäristökeskuksen virallista kantaa.